Saya bercop Muslim (i)

credit to MM Vectoristic

credit to MM Vectoristic

6 tahun dahulu, orang mengecop saya dan beberapa orang kawan sebagai ‘Budak-budak Paknab’, mungkin kerana ciri-ciri yang ada pada saya dan kawan-kawan tersebut. Cara berpakaian, aktiviti mingguan, cara sudut pandang pada sesuatu perkara, kebersamaan kami menghidupkan sesuatu dalam berkumpulan dll. Jadi, saya kira manusia pasti melihat ciri-ciri tertentu pada sesuatu perkumpulan ketika memilih untuk menyertainya.

Okay, ambil masa 2 minit.

Sila berdiri di hadapan cermin.
Lihat atas bawah.
Hujung rambut sampai hujung kaki.
Islam kah aku?

Cara pemakaiannya.
Cara tuturkatanya.
Cara mengurus masanya.
Cara berkawan dengan manusia.
Cara menunaikan ketaatan kepada Allah swt.

Sama segakkah bayangan di dalam cermin dengan cop kita sebagai Muslim?

Setiap agama; benar atau batil. Setiap pertubuhan; memberi kebaikan atau keburukan. Setiap parti; baik atau jahat. Kesemuanya mempunyai asas dan dasar pemikiran dan akidahnya yang menentukan visi dan misinya, menjadi pegangan kepada ahlinya. Begitu juga seorang Muslim ketika mahu dicop sebagai seorang Muslim.

Sesiapa yang mahu mendokong salah satu daripada kumpulan tersebut, perkara pertama yang mesti dilihat ialah dasar-dasarnya. Jika dia bersetuju dan meyakini bahawa dasar tersebut adalah betul, diterima dengan fikirannya yang rasional tanpa ragu-ragu, barulah dia akan memohon untuk menjadi ahli kumpulan tersebut. Dia mula menjadi ahli dan pendokongnya. Bukan ahli kuat makan, nampak muka ketika makan-makan. Dia juga akan melaksanakan tugas-tugas yang diarahkan. Yuran juga mesti dikeluarkan. Sebulan 10,000 won. Tindakanya tidak boleh bercanggah dengan dasar-dasar pertubuhan. Malah, akhlak dan tingkahlakunya hendaklah melambangkan contoh yang baik dan boleh menarik orang lain untuk menyertai persatuan tersebut.

Okay, ambil masa 2 minit lagi.

Kalau seorang yang asing datang menemui anda kerana anda telah dicop sebagai Muslim, dan menyatakan mahu memahami Islam, tetapi dia hanya ada masa sejam sahaja. Bagaimana anda mahu menerangkan kepadanya tentang Islam dalam tempoh sejam?

Soalan ini sekaligus menguji  cop Muslim pada diri anda.

Jawapan boleh ditinggalkan di bawah.. atau boleh tunggu saya jawab dalam post seterusnya~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: