Is life just a game?

Setiap hari, kita perlu bertanya pada diri.

Who am I?
Where did I come from?
Why on earth I am doing here?
Where am I going?

image

Segala persoalan ini akan lebih dijiwai jika kita melihat pada kejadian manusia, keluasan alam, kehalusan haiwan dan tumbuhan.

Tidak mungkin segala kehebatan alam yang mempunyai batasan ini adalah tuhan bagi sekalian alam; umpama matahari yang gah dan panas akhirnya tenggelam bila tiba waktu petang, umpama manusia diangkat menjadi tuhan/jelmaan tuhan/anak tuhan akhirnya mati menjadi tanah di dalam kuburan.

Hanya manusia yang sombong dan ignorance yang akan mengenepikan kehebatan Sang Pencipta.

Allah menurunkan Islam sebagai cara hidup manusia dan Al-quran sebagai manualnya. Di dalamnya lengkap dengan jawapan kepada segala permasalahan dunia.

Mungkinkah manual yang lengkap ini mesti ditampal dengan panduan-panduan lain dari ideologi yang berbeza? Liberalisme, Pluralisme, Komunisme adalah idea ciptaan manusia, yang ada tahap batas umur dan fikirnya. Sifat manusia yang tidak tahu semua perkara lampau mahupun masa hadapan menyebabkan ideologi-ideologi ciptaan manusia tertolak walaupun ada nilai baik darinya.

Keyakinan pada Islam yang lengkap akan menyebabkan manusia berusaha menghidupkan sistem ini walaupun caranya susah, panjang, lambat, nampak seolah tidak berhasil ketika usia manusia, bahkan mendapat tentangan kekerasan manusia yang menolaknya.

Adakah Allah sengaja menurunkan Islam dan meminta manusia melengkapkannya dengan menampal padanya nilai-nilai ciptaan manusia?

Is life just a game?

rujukan: Haza deen (Inilah islam) – Syed Qutb

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: