Reading #1: Azerbaijan yang dilupakan

image

Pembakaran teks-teks agama dibawah arahan pemerintah boneka Soviet

“In Azerbaijan, when a modified Latin alphabet was adopted, books published in Arabic script were burned, especially in the late 1920s and 1930s. The texts were not limited to the Quran; medical and historical manuscripts were also destroyed”

Kepada yang rajin membaca sejarah, pasti akan terjumpa peristiwa yang dinamakan ‘Book Burning’. Azerbaijan antara negara yang tercatat dalam sejarah pembakaran teks-teks berkaitan agama dan bahasa arab secara besar-besaran selepas negara ini memasuki era Soviet Union.

Azerbaijan terjajah beratus tahun lamanya di bawah kuasa Rusia dan Soviet Union; peristiwa yang membawa kepada pencairan jatidiri umat Islam di Azerbaijan. tak dapat tulis banyak dalam ruang yang terhad ini namun berikut adalah fakta yang mempengaruhi jatuh bangun Islam di sana.

1806:
Azerbaijan antara negara yang dijajah oleh Tsar (raja Rusia) dalam kempen ‘Ruso Turkish War’. Ketika ini, Azerbaijan mempunyai hubungan rapat dengan kerajan Turki Uthmaniah.

1817-1864:
Imam Shamil, tokoh pejuang di Laut Kaspia ketika itu mengetuai usaha pembebasan tanah umat Islam dari genggaman Tsar Rusia dalam kempen ‘Caucasian War’. Imam Shamil mahir bahasa arab, ilmu logik, dan menghafal banyak Al-Quran dan Hadith antara tokoh pejuang umat Islam yang disanjung sekitar Asia Tengah.

1918:
Merdeka selama 2 tahun dari Rusia namun dimasukkan ke dalam penjajahan bentuk baru, Soviet Union pada tahun
1920.

1924:
Khalifah Turki Uthmaniah dihapuskan. Perlembagaan Azerbaijan digubal dan menetapkan Azerbaijan ialah negara sekular seperti negara Turki.

1991:
Merdeka apabila Soviet Union dibubarkan.

image

Black January peristiwa umat Islam disembelih beramai-ramai

Beberapa fakta terkait

i. terdapat 2000 buah masjid sebelum tahun 1920an, namun hanya terdapat 11 buah masjid di seluruh Azerbaijan pada tahun 1980an.
ii. Syiah hanya 8% di Azerbaijan (orang dalam) dan dari Iran menjadi dalang disebalik penjajahan Tsar ke atas Azerbaijan.
iii. Syiah menjadi populasi majoriti selepas penjajahan Rusia. Namun, berlaku kebangkitan umat sekitar 1900an untuk membebaskan tanahair Islam yang dijajah. Hari ini 85% penduduk beragama Syiah.
iv. Syariat Islam tidak dilaksanakan dengan baik selepas penjajahan Soviet; meminum arak di khalayak dibenarkan dan percampuran lelaki wanita sangat digalakkan.

Tanahair Islam lain sekitar 1900an

Tanahair Islam di sebelah Timur Tengah banyak dijajah oleh British (Mesir), Perancis (Libya). Manakala, di Asia Tengah dan Caucasus diserang oleh Rusia.

Tanah Melayu dan sekitarnya? Negara kita sedang dibahagikan dengan sistem “pecah dan perintah” oleh British, Belanda dan Sepanyol. Tanah Melayu sedang dibahagikan kepada Negeri Bersekutu dan Negeri Tak Bersekutu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: