Nilai dan Peranan Naqib (Siri 3)

PETUNJUK SEPANJANG JALAN

Peranan Kedua : Ta’lif

Fungsi dan tugas kedua Murobbi atau Naqib ialah ‘ta’lif’ (menyatukan jiwa-jiwa).Kerja dakwah tidak akan berjaya tanpa wujud kesatuan hati antara ahli-ahlinya. Ini kerana manusia mempunyai kepelbagaian karektor, watak, latar belakang dan citarasa yang berbeza. Tugas utama para murobbi ialah memadu dan menyatu jiwa – jiwa ini sehingga membentuk zumrah al-qalb al-wahib (himpunan satu hati) sebagaimana kata Syeikh Muhammad Ar-Rasyid.

Para murobbi hendaklah merapatkan jurang perbezaan dan kepelbagaian anggotanya sehingga menemukan titik persamaan, kesatuan hati dan pemikiran. Kesemuannya ini tidak mungkin terhasil melainkan segala maani taaruf, tafahum dan takaful berjaya direalisasikan di dalam pelaksanaan usrah.

Keserasian ini terbina melalui kesatuan kefahaman dan keyakinan, kesatuan dalam memahami fikrah Islam. Begitu juga dalam soal dakwah dan tarbiyyah, di mana setiap ahli memiliki kefahaman yang satu terhadap asas-asas, prinsip-prinsip dakwah,tarbiyyah dan jamaah yang digariskan. Usaha memupuk perkara ini memerlukan kepada tempoh masa menerusi proses tarbiyah dan taklim yang berterusan.

Proses…

View original post 502 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: